Cum sa castigi bani din blogging - Ghid Complet

luni, 23 februarie 2009 ·


In primul rand trebuie sa-ti cunosti obiectivul blogului. Daca ai un blog personal unde scrii pentru tine, pentru prietenii tai, pentru un numar minuscul de oameni pe care-i lasi cu gura cascata nu este suficient sa faci bani.



Filosofia personala nefondata (adica, “parerea mea”) si cu tente de roman iti va aduce, poate, doar relatii si eventuale aplauze/huiduieli din partea unor persoane care iti impartasesc sau nu ideile. Bineinteles exista exceptii, exceptia care verifica regula. In inceputurile blogului asa au stat lucrurile. Scriam orice ne trece prin cap si aveam succes si castigam bani. In momentul de fata situatia s-a schimbat. Dovada.

Daca te uiti atent o sa observi ca majoritatea blogurilor trateaza subiecte care sa te ajute sa faci ceva. Intr-un fel este ironic ca cei care castiga cel mai mult, castiga din subiectul “cum sa faci bani din blog”. Un singur blog de tip “parerea mea” mi-a sarit in ochi: acesta, locul 35 si mai sunt 2-3 parca. Acest blog mi se pare foarte ciudat, cred ca voturile sunt fake (alexa rank foarte mic si nu are vechime).

Revenind, iata din punctul meu de vedere cele mai eficiente metode de a face bani dintr-un blog, de a monetiza un blog (cum se spune).

1. Vanzare de spatiu publicitar

In primul rand trebuie sa fii constient ca vanzarea de spatiu pe blog trebuie facuta astfel incat sa aiba relevanta pentru vizitator si sa fie in concordanta cu obiectivul blogului.

Cele mai eficiente retele:
a) Google Adsense. Este reteaua Google de servire de reclame pay per click. Plata se face pe click, adica pentru fiecare click primit pe reclama iti intra bani in cont. Am acoperit bazele adsense aici. Din pacate in prezent nu se mai castiga la fel de multi bani ca inainte. CTR-ul a scazut drastic. Daca inainte printr-o aranjare decenta puteai sa obtii un 4-6% lejer acum acest CTR este undeva la 1-2%. Ducand la extrem poti sa obtii un 3-4%. Suma minima pentru care fac plata 100$.

b) Adbrite - program pay per click (functioneaza ca si Google Adsense). Platesc la 2 luni prin cec suma minima 25$.

c) Kontera - introduce automat linkuri pe cuvinte cheie, content link(asteapta-te la castiguri pe o perioada lunga)

d) ReviewMe - esti platit pe articol sponsorizat. In functie de blog si audienta poti sa castigi foarte bine. Cel mai bine platit articol care l-am avut la ei a fost de 250$ si avea 250 de cuvinte. Aici ai o fotografie cu primul cec de la ei. Sistemul functioneaza astfel: cineva comanda un articol si castigul il imparti cu ei 50-50%. Din pacate si acest sistem s-a “stricat” deoarce au introdus un sistem de oferta din partea buyerilor. Daca inainte standardu era de 30-40$ in sus, buyerii au inceput sa faca oferte de 5-6$/ articol. Bineinteles ca sa primesti acum un cec bun trebuie sa ai audienta si influenta mare.

e) Value Click Media - Sistem CPM - plata pe mia de afisari. Sistemul CPM este cel mai folosit sistem la noi (bannerele acelea de le vezi pe toate siteurile mari). Acest lucru inseamna ca la 1000 de afisari esti platit o suma de bani. Un CPM bun este intre 1-4$. Alta retea este tribal fusion (este foarte mare si se intra foarte greu ca publisher). Inca una care merge cat de cat este Vizu - polluri pentru blog. Pentru a castiga din CPM trebuie sa ai mii de vizitatori pe zi.Pentru un castig cat de cat acceptabil recomand 3000-5000 de vizitatori unici / zi.

f) Text Link Ads - vanzare de linkuri. Daca ai un blog stabil cu un Page Rank mare poti castiga bani buni. Foloseste calculatorul lor sa stii cam cat poti castiga

g) Alte Retele (vezi in josul articolului)

h) Vanzare directa - este una dintre cele mai eficiente metode. Cauti direct advertiserii. Astfel ocolesti comisionul pe care-l percep retelele. Singurul dezvantaj este ca-ti ia mai mult timp. Bineinteles de folosit aceasta tehnica alaturi de celelalte sisteme

2. Marketing Afiliat

Marketingul afiliat din punctul meu de vedere este the next level. In functie de nisa blogului tau poti cauta produse relevante pentru vizitatorii tai. Modul de plata este CPA - cost pe actiune. In momentul in care un vizitator executa actiunea dorita atunci esti platit. Sa zicem ca vrei sa cumpere o masina. Cand o cumpara primesti un comision. Retelele pe care le recomand: amazon.com sicj.com. Pentru a face cu succes marketing afiliat trebuie sa ai cunostiinte puternice de copywriting si eventual sa stii sa faci o campanie PPC (adwords). Daca ai un blog puternic si cu influenta acest lucru va fi foarte lejer.

3. Produse Informationale - ebooks

Daca esti inventiv, ai cunostiinte bune intr-un domeniu, stii copywriting si stii sa executi o pagina de aterizare (pagina care vinde produsul, pagina unde poposeste potentialul client) atunci poti sa scrii o carte scurta si s-o vinzi. Banii ii primesti prin paypal.

4. Donatii

Tot in functie de obiectivul blogului poti sa ceri donatii. Daca pui pasiune si ai un numar fidel de cititori care apreciaza ceea ce faci fii sigur ca vei primi donatii (poate nu in Romania totusi…)

5. Consultanta

Daca ai un blog care urmareste sa-ti dezvolte propriul brand atunci vei castiga din consultanta. Este exclus sa pui reclame adsense/cpm pe un astfel de blog. De ce? Oamenii care te citesc stiu si ei despre aceste lucruri sau eventual au auzit si vor simti ca incerci “sa-i faci” si te vor considera ca fiind neprofesionist.

Adevarul este ca punctele 2,3 si 4 au fost cam neaccesibile pana acum in Romania, datorita faptului ca PayPal nu oferea servicii in Romania. Mai existau alte solutii dar PayPal are toata lumea, este foarte rapid si accesibil. In cazul in care nu ai un blog cu zeci de mii de vizitatori succesul consta in aplicarea punctelor 2 si 4 bineinteles alaturi de un oarecare buget pentru campanii PPC.

In concluzie, din punctul meu de vedere castigul din PPC este pe moarte, mai ales pentru blogurile mici cu trafic mic. Iata mai jos alte retele decat cele recomandate de mine din care poti face bani. Pana atunci, cresteti blogul si tine minte, aboneaza-te la feed!

Retele CPM

CPA/CPL

CPC

Shopping/Comparison Networks

“Non-Standard” Ad Networks (PopUps, Expandables, Pay Per Post, etc.)

Specific Demographic Ad Networks

NON-US Retele CPM

NON-US CPC

NON CPA/CPL





0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Site Advertise